Cukrinis diabetas
Cukrinis diabetas (lot. diabetes mellitus) arba cukraligė – liga, kurią sukelia angliavandenių apykaitos sutrikimai, lemiantys gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą (hiperglikemija), arba sumažėjimą (hipoglikemija).
2/17/20252 min read


Cukrinis diabetas: ką svarbu žinoti?
Cukrinis diabetas (lot. diabetes mellitus) – tai lėtinė endokrininė liga, kai organizmas negamina pakankamai insulino arba nesugeba jo tinkamai panaudoti. Dėl to kraujyje kaupiasi gliukozė (cukrus), o ląstelės negauna reikalingos energijos.
Insulino vaidmuo
Insulinas – kasos gaminamas hormonas, atsakingas už gliukozės pernešimą iš kraujo į ląsteles. Jei jo trūksta arba jis neveiksmingas, gliukozė lieka kraujyje, o ląstelės „badaudamos“ silpsta.
Diabeto tipai
I tipo diabetas
Dažniausiai prasideda vaikystėje ar jaunystėje.
Autoimuninė kilmė – imuninė sistema puola insuliną gaminančias kasos ląsteles.
Būdingi simptomai: stiprus troškulys, dažnas šlapinimasis, kūno masės mažėjimas, acetono kvapas iš burnos, galimos komos.
Reikalingas gydymas insulinu.
II tipo diabetas
Dažnesnis vyresniems nei 40 m. žmonėms, ypač turintiems antsvorio.
Dažnai vystosi nepastebimai.
Būdingi simptomai: troškulys, nuovargis, niežulys, lėtinis silpnumas, kartais – neuropatija (dilgčiojimas ar tirpimas galūnėse).
Gydymas: mitybos korekcija, fizinis aktyvumas, vaistai ar insulinas.
Pagrindiniai simptomai
Troškulys ir dažnas šlapinimasis
Staigus svorio kritimas (dažniausiai I tipo atveju)
Silpnumas, energijos stoka
Tirpimas ar dilgčiojimas galūnėse (neuropatija)
Regėjimo sutrikimai
Ilgai gyjančios žaizdos
Diabeto diagnostika ir kontrolė
Jei jūsų rodikliai viršija normas – būtina gydytojo konsultacija.
Kas yra insulinas ir kaip jis vartojamas?
1 tipo diabetas – insulinas būtinas nuo ligos pradžios.
2 tipo diabetas – insulinas gali būti skiriamas vėlesnėje stadijoje.
Insulinas leidžiamas po oda – jo negalima gerti, nes skrandyje suvirškinamas kaip baltymas.
Cukrus ir diabetas
Ar galima vartoti cukrų? Taip, saikingai. Diabetas nereiškia visiško cukraus atsisakymo.
Per didelis cukraus kiekis maiste sunkina ligos kontrolę.
Rekomenduojamas kiekis – iki 25 g pridėtinio cukraus per dieną (apie 5 arbatiniai šaukšteliai).
Kaip sumažinti cukraus kiekį maiste?
Rinkitės vaisius vietoje saldumynų.
Vartokite natūralų jogurtą su vaisiais ar riešutais.
Naudokite mažiau cukraus receptuose.
Keiskite cukrų į saldiklius.
Venkite paslėpto cukraus (pavyzdžiui, padažuose, jogurtuose, gėrimuose).
Skaitykite maisto produktų etiketes – cukrus gali slėptis po įvairiais pavadinimais.
Dažniausiai užduodami klausimai
Ar diabetas pavojingas?
Taip. Negydomas diabetas gali pažeisti inkstus, akis, nervus, širdį ar net baigtis galūnių amputacija.
Ar diabetas išgydomas?
Ne, tačiau jį galima sėkmingai kontroliuoti visą gyvenimą.
Kas yra gera diabeto kontrolė?
Tai – stabilūs gliukozės rodikliai, gera savijauta ir komplikacijų prevencija. Reguliarūs tyrimai ir gydytojo konsultacijos būtinos.
Jeigu kyla klausimų dėl cukrinio diabeto arba jaučiate minėtus simptomus – kreipkitės į savo šeimos gydytoją arba endokrinologą.