Alergija kviečiams – kas tai?

Alergija kviečiams yra alerginė reakcija į maisto produktus, kurių sudėtyje yra kviečių. Alergines reakcijas gali sukelti kviečių valgymas, o kai kuriais atvejais ir kvietinių miltų įkvėpimas. Kviečių vengimas yra pagrindinis alergijos kviečiams gydymas, tačiau tai ne visada taip paprasta, kaip atrodo. Kviečių yra daugelyje maisto produktų, įskaitant kai kuriuos, kurių galbūt neįtariate, pavyzdžiui, sojos padaže, leduose ir dešrainiuose. Jei netyčia suvalgote kviečių, gali prireikti vaistų alerginėms reakcijoms valdyti.

5/10/20242 min read

Alergija kviečiams – tai imuninės sistemos reakcija į kviečių baltymus, pasireiškianti po kviečių vartojimo arba įkvėpus kvietinių miltų. Tai skiriasi nuo celiakijos, kuri yra imuninė reakcija į glitimą – vieną iš kviečių baltymų.

Simptomai

Simptomai gali pasireikšti per kelias minutes ar valandas po sąlyčio su kviečiais:

  • Burnos, gerklės niežėjimas ar patinimas

  • Dilgėlinė, bėrimas, odos patinimas

  • Nosies užgulimas

  • Galvos skausmas

  • Pilvo skausmas, pykinimas, vėmimas

  • Viduriavimas

  • Sunkumas kvėpuoti

  • Anafilaksija – gyvybei pavojinga būklė


Anafilaksija

Anafilaksijos požymiai:

  • Gerklės patinimas, spaudimas

  • Sunkumas kvėpuoti ar ryti

  • Krūtinės skausmas

  • Odos blyškumas, mėlynavimas

  • Galvos svaigimas ar alpimas

Skubiai kvieskite pagalbą (112), jei pasireiškia anafilaksijos simptomai.

Kada kreiptis į gydytoją?

  • Jei įtariate, kad turite alergiją kviečiams

  • Jei pasireiškia stipri reakcija po kviečių vartojimo

  • Jei vaikas turi simptomų – būtina specialisto konsultacija


Priežastys

Alergiją sukelia imuninės sistemos atsakas į kviečių baltymus, tokius kaip:

  • Albuminas

  • Globulinas

  • Gliadinas

  • Glitimas

Kai kuriems žmonėms alerginė reakcija įvyksta tik po fizinio krūvio, jei prieš tai buvo suvartota kviečių – tai vadinama fiziniu krūviu sukelta kviečių anafilaksija.

Rizikos veiksniai

  • Alergijų šeimos istorija

  • Jaunas amžius (dažniausiai pasireiškia kūdikiams ir vaikams)

  • Kryžminis jautrumas žiedadulkėms (ypač žolių)


Kur randami kviečių baltymai?

Kviečių yra ne tik duonoje ar makaronuose – jų gali būti šiuose produktuose:

  • Pyragai, bandelės, sausainiai

  • Dribsniai, kuskusas, manų kruopos

  • Sojų padažas, dešrainiai, ledai

  • Modifikuoti krakmolai, želatina, lipai

  • Kai kurios kosmetikos priemonės ir žaislai (pvz., žaidimų tešla)


Skaitykite etiketes! Kviečių gali būti netikėtose vietose.

Diagnostika

Alergijos nustatymui gydytojas gali rekomenduoti:

  1. Odos dūrio testą

  2. Kraujo tyrimą dėl IgE antikūnų

  3. Maisto dienoraštį ir simptomų stebėjimą

  4. Eliminacinę dietą

  5. Maisto iššūkio testą (prižiūrint gydytojui)


Gydymas

1. Kviečių vengimas

  • Pagrindinis gydymo būdas – nevalgyti kviečių ir vengti produktų, kuriuose jų gali būti.


2. Vaistai

  • Antihistamininiai – palengvina lengvus simptomus

  • Epinefrinas – gyvybės gelbėjimo priemonė anafilaksijos atveju (rekomenduojama turėti dvi dozes)


Visada kvieskite greitąją pagalbą, jei ištiko anafilaksija, net jei suleista epinefrino.

Gydymo ateitis

Tiriamos imunoterapijos galimybės – organizmas pamažu įpratinamas prie alergeno. Kai kurie tyrimai rodo teigiamus rezultatus, tačiau reikalingi papildomi tyrimai.

Gyvenimas su alergija

  • Informuokite kitus – artimuosius, mokyklą, darželį

  • Skaitykite etiketes – net pažįstami produktai gali pasikeisti

  • Dėvėkite medicininę apyrankę

  • Rinkitės maistą be glitimo, bet nebent alergiški ir kitiems grūdams – dietos per daug neribokite

  • Atsargiai valgant restoranuose – informuokite personalą apie alergiją

  • Ieškokite receptų be kviečių – galima mėgautis skaniu maistu be rizikos

    Pasiruošimas vizitui pas gydytoją

Ką pasiruošti:

  • Visi simptomai, net jei atrodo nesusiję

  • Šeimos alergijų istorija

  • Visi vartojami vaistai, papildai, vitaminai


Ką paklausti gydytojo:

  • Ar tai alergija kviečiams?

  • Ar reikia atlikti testus?

  • Ar būtina kreiptis į alergologą?

  • Ar reikės turėti epinefriną?

  • Kur rasti patikimos informacijos internete?


Ko tikėtis per vizitą

Gydytojas gali paklausti:

  • Kaip greitai po valgio atsirado simptomai?

  • Ar simptomai susiję su konkrečiu maistu?

  • Ar buvo įtrauktas naujas produktas?

  • Ar kas nors kitas sirgo valgydamas tą patį maistą?